داشتن دندان ها و لثه هایی سالم به رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف کم قند و شکر در رژیم غذایی، داشتن آب دهانی سالم و مراجعه منظم به دندانپزشک بستگی دارد. مصرف برخی داروها نیز می تواند به دندان ها آسیب بزند، بنابراین اگر دارو یا مواد مخدر خاصی مصرف می کنید، بهتر است که حتما با دندانپزشکتان در میان بگذارید و تاثیر مواد مخدر بر دندان را جدی بگیرید.
پیشگیری بهتر از درمان
البته که پیشگیری بهتر از درمان است و ترک مواد مخدر، راه حلی بهتر؛ به خصوص که هزینه های درمانی دندان نیز بسیار بالا می باشد و روندش نیز زمانبر است. ما در این مقاله به بررسی تاثیر مواد مخدر بر روی سلامت دهان و دندان می پردازیم. با ما همراه باشید.
مصرف مواد مخدر و خشکی دهان
برخی مواد مخدر، جریان آب دهان را کاهش داده و باعث ایجاد شرایطی به نام “خشکی دهان” می شوند. خشکی دهان، خطر ابتلا به عفونت دندان را افزایش می دهد. به این دلیل که آب دهان:
- تعداد باکتری های موجود در دهان را کاهش می دهد.
- محیط اسیدی دهان را خنثی کرده و بدین ترتیب از عفونت دندان می کاهد.
- حاوی موادی است که باعث تسریع روند تجدید مواد معدنی دندان و بازسازی مینای دندان (لایه سخت دندان که از آن محافظت می کند) می شود که بر اثر مواد اسیدی، آسیب دیده است.
- دهان را شست و شو داده و مواد اضافی و غذاهای باقی مانده را از روی دندان ها جمع می کند.
درباره تاثیر مواد مخدر مصرفی بر خشکی دهانتان حتما با دندانپزشک خود صحبت کنید.
آیا سلامت دهان و دندان بر بیماری های قلبی و عفونی تاثیر گذار است؟
تاثیر مواد مخدر بر روی لثه ها
مصرف مواد مخدر، حتی نه به مقدار زیاد، باعث بروز مسائل و مشکلاتی برای لثه ها نیز می شود. از جمله مواد مخدری که مصرفشان، خطر بالایی برای سلامت دهان و دندان دارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- الکل: مصرف دائم مشروبات الکلی می تواند باعث خشکی دهان و ساییدگی دندان شود، زیرا مشروبات الکلی، اسیدی هستند.
- ماریجوانا (گل) (شاهدانه) (وید): این ماده مخدر نیز باعث خشکی دهان شده و خطر ابتلا به بیماری های لثه را نیز در فرد افزایش می دهد. مصرف ماریجوانا می تواند باعث ابتلا به سرطان دهان نیز شود.
- کوکایین: کوکایین که به آن کوک نیز گفته می شود، خطرات زیادی برای سلامت دهان و دندان به دنبال دارد. مصرف کنندگان این ماده مخدر، گاهی آن را بر روی لثه هایشان می مالند که این کار باعث زخم شدن لثه و استخوان زیر آن می شود. کوکایین با آب دهان ترکیب شده و محلولی فوق العاده اسیدی تشکیل می دهد که مینای دندان را فرسوده کرده و باعث می شود که راه برای باکتری های موجب عفونت، باز شده و تاج دندان آسیب ببیند. کوکایین باعث خشکی دهان نیز می شود که همین امر، خطر ابتلا به عفونت دندان را افزایش می دهد. از دیگر عوارض مصرف کوکایین می توان به دندان قروچه و در نتیجه شکستگی دندان اشاره کرد.
- اکستازی: از نام های دیگر این ماده مخدر می توان به داروی عشق، MDMA یا M اشاره کرد. عوارض جانبی اکستازی، عبارتند از دندان قروچه، قفل شدگی فک و خشکی دهان.
- هرویین: افرادی که هرویین مصرف می کنند، تمایل به خوردن غذاهای شیرین دارند که این امر در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، خطر ابتلا به عفونت دندان را افزایش می دهد. هرویین باعث بروز خشکی دهان و دندان قروچه نیز می شود.
- متاآمفتامین: این دارو را به نام های سرعت و آیس نیز می خوانند. مصرف متاآمفتامین باعث عفونت شدید دندان در مدت زمانی کوتاه می شود. متخصصان دهان و دندان از عبارت “عفونت دهان” برای توصیف آسیب شدید این دارو استفاده می کنند. این ماده مخدر به شدت اسیدی بوده و به مینای دندان حمله می کند. از دیگر عوارض جانبی متاآمفتامین می توان به خشکی دهان، دندان قروچه و قفل شدگی فک اشاره کرد.
- تنباکو: سیگار کشیدن، خطر ابتلا به بیماری های لثه و در نتیجه سرطان دهان را افزایش می دهد.
- تریاک: مصرف تریاک (که متاسفانه در ایران رواج زیادی دارد)، باعث زردی دندان ها، افزایش پلاک و جرم دندانی و آسیب پذیر شدن لثه و مینای دندان و درنتیجه خونریزی لثه، عفونت و قارچ لثه، دندان قروچه و جفت شدگی فک می شود. از دیگر اثرات منفی مهم مصرف این ماده مخدر می توان به افتادن دندان ها اشاره کرد.
- مورفین: مصرف مورفین بدون نسخه پزشک و به صورت اعتیادآور باعث از بین رفتن غشای مینای دندان و نرم شدن دندان می شود که همین امر موجب بروز حساسیت دندانی، عفونت های شدید دندان و نیز افتادن دندان می گردد.
- ترامادول و متادون: این مواد مخدر باعث بروز تورم زبان، بیماری های لثه، کاهش بزاق و درنتیجه پوسیدگی دندان می شوند.
- آنتی هیستامین ها: آنتی هیستامین ها و داروهای آسپرین دار و همینطور داروهایی مانند شربت سرفه، اگرچه ماده مخدر محسوب نمی شوند، اما اگر بدون نسخه پزشک مصرف شوند، می توانند اثرات سو داشته باشند؛ از جمله خشکی دهان، آسیب دیدگی مینای دندان، پوسیدگی دندان و بیماری های لثه.
بهتر است بدانید که مصرف مواد مخدر از هر نوعش که باعث به خطر افتادن سلامت دهان و دندان فرد و تغییر رژیم غذایی اش می شود، خطر ابتلا به مشکلات و بیماری های دهان و دندان را نیز افزایش می دهد.
درمان بیماری های مرتبط به مصرف مواد مخدر
درمان تخصصی دهان و دندان در این زمینه به نوع مواد مخدر مصرفی و نوع تاثیرات مواد مخدر بر روی سلامت دهان و دندان و لثه ها بستگی دارد. این داروها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- فلوراید باعث استحکام بخشیدن به دندان و کاهش عفونت دندان می شود. دندانپزشک ممکن است فلوراید را به صورت موضعی بر روی محل مورد نظر استفاده کند. قرص های فلوراید و دهانشویه ها نیز نوعی درمان فلورایدی به شمار می آیند.
- دندان پوسیده به پر کردن و گاهی نیز جایگزینی تاج دندان نیاز دارد.
- در برخی موارد و در عفونت های بسیار شدید دندان، ممکن است نیاز به کشیدن دندان احساس شود. استفاده از پل دندان، ایمپلنت دندانی یا استفاده از دندان مصنوعی نیز در برخی موارد پیشنهاد می شود.
- دندانپزشک ممکن است درمان های مختلفی مانند روکش دندان را پیشنهاد دهد که باعث بهبود ظاهر وضعیت دهان و دندان می شود.
- حداقل سالی یک یا دو بار به دندانپزشکتان مراجعه کنید و حتما با او در اینباره صحبت کنید و درباره روش های بهتر مراقبت از دهان و دندان بپرسید.
- از نوشیدن نوشابه های گازدار و بسیار اسیدی خودداری کنید. آب فلورایددار بنوشید.
- از مصرف شکلات و غذاهای شیرین خودداری کنید.
- برای افزایش آب دهان، آدامس بدون قند بجوید.
- مصرف مشروبات الکلی را به حداقل برسانید.
- سیگار را ترک کنید.
- به هیچ عنوان حفظ بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور منظم را فراموش نکنید.
منابع:
یک پاسخ